+ Waarom zou ik stoppen met Benzodiazepine gebruik?
De gevolgen van lang gebruik vergroten de kans op tolerantie ontwenning, verminderde emoties en verminderde cognitieve functies. Ook vergroot benzodiazepine gebruik de kans op het krijgen van hersenziekten, ongelukken en persoonlijkheidsveranderingen.
Stop nooit zomaar uw medicatie in één keer! Dit kan zeer gevaarlijk zijn en leiden tot zeer risicovolle onttrekkingsverschijnselen zoals epileptische insulten of hartproblemen. Met een voorzichtige en langzame afbouw voorkom je deze en verhoog je de kans op mildere ontwenningsverschijnselen. Ook vergroot je de kans dat jouw poging tot afbouwen slaagt. Doormiddel van een dagelijkse dosisverlaging kan je werkelijk ten uitvoer brengen wat de gezondheidszorg benoemd als ‘uitsluipen’. Dit dagelijks verlagen van de dosis heet een micro-afbouw. Voor je lichaam is er een groot verschil in trapsgewijs af bouwen en een micro-afbouw en het verschil in ontwenningsklachten die je ervaart daarmee ook. Je kan dit vergelijken met het glijden van een trap of het glijden van een glijbaan… welke zou jij liever afglijden?
Tapering komt uit het Engelse en betekend geleidelijk verminderen. De Regenboogapotheek in Bavel heeft onder leiding van Paul Harder, deze taperingstrips ontwikkeld om mensen te ondersteunen bij het afbouwen van psychoactive medicatie (dat zijn medicijnen die invloed hebben op de psyche van de mens). Dit is tot op dit moment ( 2019) één van de beste methodes waarbij een patient niet zelf zijn afbouwmedicatie bereid en lijkt in afbouwstapjes nog het meest op een micro-afbouw.
Hoe snel uw lichaam kan herstellen is voor iedereen verschillend. 30% van de mensen herstelt binnen 6 maanden na de afbouw, 20% herstelt binnen een jaar na de afbouw. Voor 50% van de mensen duurt het helaas langer dan een jaar. Voor niemand valt te voorspellen wat de persoonlijke hersteltijd zal zijn. U zult met geduld uw eigen weg moeten accepteren, in het vertrouwen dat uw lichaam zal genezen.
Wanneer een medicijn de functies in je lichaam ernstig beïnvloedt, wil het lichaam de balans herstellen die het normaal heeft, en past zichzelf daarom aan. In het geval van benzodiazepinen gaat men uit van de theorie dat het lichaam de GABAA—receptoren verminderd en voor SSRI’s en SNRI’s zijn de serotonine-receptoren verminderd. Pas als het lichaam doorkrijgt dat de chemische samenstelling in je lichaam echt veranderd zal het overgaan tot een nieuwe aanpassing en een vermeerdering van de receptoren.
Het is een misverstand dat deze receptoren alleen in de hersenen aanwezig zijn. Deze bevinden zich op verschillende plekken, door het hele lichaam. Wanneer u de medicatie verminderd is jouw lichaam dus in eerste instantie ontregeld, omdat de werkzame stof waar het zich op heeft ingesteld niet meer in dezelfde hoeveelheid aanwezig is in het lichaam als daarvoor. Je kan dit ook beschrijven als schade die is ontstaan door het gebruik van een medicijn. Hoe moeilijk dit ook soms is om te geloven of te accepteren, dat een medicijn die je te goeder trouw bent gaan gebruiken op voorschrift van de arts, is dit wel de basis van uw klachten.
Door de lange halfwaardetijd van Diazepam, bouwt het een gelijkmatige spiegel op in je bloed en is er minder kans op tussentijdse ontwenning. Andere benzo’s zijn vaak sneller uitgewerkt omdat ze makkelijker worden afgebroken door je lichaam. Daarom is de algemene stelling dat het beter is om over te stappen naar een langwerkend middel. Dit staat ook in de Richtlijn Detoxificatie van psychoactive middelen 2017 beschreven. Bespreek dit altijd met je arts.
Helaas is dit niet zo. Voor benzo’s geldt dat te snel afbouwen, of zelfs in één keer stoppen, ernstiger ontwenningsklachten veroorzaakt, waaronder epileptische aanvallen of een hartstilstand en lijkt daarnaast het herstel zelfs te vertragen, omdat de lichaamsprocessen te veel uit balans raken. Langzaam afbouwen, afgestemd op het tempo dat jouw lichaam zelf aangeeft, is veiliger, beter te verdragen en bevorderd het herstel. Ook is uit recent onderzoek gebleken dat een antidepressivum het allerbeste zorgvuldig en zeer langzaam afgebouwd moet worden om werkelijk succesvol af te bouwen en soms kunnen ontwenningsverschijnselen daarmee volledig worden voorkomen. Probeer geduldig te zijn en overhaast de afbouw niet.
(Kijk ook in het klachtenlijstje voor de specifieke klachten) De reactie van het lichaam op afbouwen van bijvoorbeeld een benzodiazepine of een SSRI is voor iedereen anders. De een merkt heel weinig, de ander voelt zich heel ziek. De lijst van verschillende klachten die mensen ervaren bij een afbouw is lang en de klachten houden vaak lang aan. Daarom wordt in de medische wereld ook gesproken over een ontwenningssyndroom, en de ernst van de klachten en de hoeveelheid klachten kan een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Het is niet ongebruikelijk dat mensen niet meer kunnen werken, sociale activiteiten moeten verminderen of staken, en fysiek minder aankunnen. Alle ontwenningsklachten zullen uiteindelijk verdwijnen, maar je lichaam heeft daar soms wel wat tijd voor nodig. Dit kan soms lang duren (van maanden tot jaren), maar uiteindelijk geneest het lichaam zichzelf weer.
Benzodiazepine ontwenningssyndroom wordt ook gekenmerkt door een patroon van klachten, waarbij we spreken van ‘waves en windows’. De waves staan voor de periode waarin je overspoeld lijkt te worden door ontwenningsklachten en je je heel naar of ziek voelt. Deze worden afgewisseld door momenten waarop de klachten ineens afwezig zijn en het lijkt alsof je hersteld bent, de window. Niet iedereen ervaart de windows als een echte totale opklaring van alles, en niet iedereen met Benzo-ontwenning ervaart windows.
KVK-nummer: 74830716
BTW-nummer: 181565821B01
Algemene Voorwaarden
EFT International Membership: 21093929
© 2019 - 2023 Elisabeth Krijtenburg. All rights reserved.